luni, 8 august 2016

Casa Milà      Mereu am considerat ca arhitectura poate fi considerata  dovada primordiala a omului pe acest pamant. Omul pentru a-si construi un loc unde se simte sigur, manipuleaza natura, o pune la picioarele exigentei sale si isi marcheaza existenta in piatra. Din acest motiv architectura are o dubla responsabilitate: de a comunica si de a fi in acelasi timp functionala.

      Indraznesc sa spun ca astazi conceptul de  a comunica s-a cam pierdut. Acum sunt la moda cuburile, case si cladiri parca din carton, toate similare si super-ultra moderne.Acum e important ca lumina in casa sa o poti aprinde cu smartphone-ul, iar usa sa o deschizi batand din palme. Arta in aceste constructii poate fi considerata doar grafiturile pe fatadele lor, dupa ce au fost abandonate.

     Casa Milà, nu este o casa ci o sculptura superba. O sculptura mare in care oamenii au trait si care este, fara dubiu, functionala si totodata plina de mister. O casa in care afaceristul Milà vroia sa isi construiasca un camin, insa amenintase ca s-ar fi terminat rabdarea sa inaintea banilor necesari pentru a o construi.

     De altfel o structura ca si aceasta necesita rabdare , indrazneala si genialitate. Gaudi a avut curajul de a indrazni nespus la nivel structural, atat de mult incat un prieten de-al sau i-a marturisit ca daca ar fi proiectat el Casa Milà nu ar mai fi dormit noaptea. 
De altfel nu oricine ar fi putut construi o casa cu valurile marii pe fatada sa.  

 

Un comentariu:

  1. Mai este și moda ca o casa sa se rotească după soare... ;)
    Intr-una din fotografii par stilizati luptătorii antici...

    RăspundețiȘtergere