luni, 8 aprilie 2013

Explicații

Mai zilele trecute, la stația de metrou, stăteam la o vorba cu un cunoscut (fotograf de meserie) și-mi povestea că organizează o expoziție în care mai mulți își vor expune lucrările. Îmi zice și mie:
- Păi trimite-mi vreo 5 poze și explicații la fiecare poză și dacă plac, le băgăm în expoziție.
- Ce explicații? zic eu.
- Simplu, explici ce ai vrut sa exprimi cu fotografia.
Am rămas uimită și mă tot gândeam cum e posibil să dai explicații. Dante după ce a scris Divina Comedie nu cred că a lăsat vreun document, un tratat despre ce a vrut el sa exprime prin opera sa, Van Gogh nu a spus de ce a folosit pensula în felul acela și nu în altul, de ce era el cu 50 sau 150 de ani mai înainte decât semenii lui. O fotografie de-a Vivianei Maier e de ajuns să o privești, nu are nevoie de explicații ca să transmită emoțiile pe care le transmite, iar ceea ce înseamnă pentru mine nu înseamnă poate pentru altul, ce văd eu în ea e diferit de ce vede celălalt. O explicație și un singur punct de vedere nu consider că există. Iar dacă fotografiile mele necesită explicații înseamnă că exprimă puțin mai mult decât nimic, iar asta nu e o problemă. Timp este, creativitate și putere de muncă este, posibilitatea de a deveni mai priceput există...
Toate acestea fiind zise, primesc ca răspuns că sunt rigidă, că o explicație e necesară, altfel lumea nu înțelege...Zic că în orice caz răspunsul e nu căci nu am material de care să fiu într-atât de mulțumită încât să-l pun într-o expoziție și noroc că metroul a ajuns tocmai la timp pentru a încheia o discuție care și-așa nu ducea nicăieri...

Iar mai jos este talentata Aura

8 comentarii:

 1. De cand obsesia de a sta cu mana la fizionomie...?

  RăspundețiȘtergere
 2. Cine e ea? O ruda?
  Pupici!

  RăspundețiȘtergere
 3. nu ma pricep la expozitii foto...dar nu cred ca subiectul din fotografie n-ar mai exista daca fotograful n-ar spune ca este.
  aura, pretty woman!

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu intotdeauna. Arta moderna de pilda necesita explicatii. De multe ori ele intregesc opera.

  RăspundețiȘtergere
 5. :-D excelent articol! Si zici ca individul era artist fotograf?! Hm....
  Aura este o frumusete care, fara doar si poate, stie sa trimita soarele din sufletul ei ca sa incalzeasca inimile celor e o privesc si asculta.
  O zi minunata Vera draga! :-)

  RăspundețiȘtergere
 6. Asa cer si eu "explicatii" copiilor dupa ce si-au terminat un desen,o pictura.
  Mie-mi place sa le ascult poveste.:)
  Aura incepe sa se transforme in ...vara.:)

  RăspundețiȘtergere
 7. citez cu copy /paste din postarea ta
  copy/paste ....
  - Păi trimite-mi vreo 5 poze și explicații la fiecare poză și dacă plac, le băgăm în expoziție.
  - Ce explicații? zic eu.
  - Simplu, explici ce ai vrut sa exprimi cu fotografia.....

  in general expozitia !!! are un promotor artistic care poate fi si administratorul ei ,dar inainte de toate mesajul expozitiei sau ma rog tema expozitiei ar trebui sa fie cea care da continut si greutate , prin invitarea si prezenta unor creatori ,prin modalitatea de expunere ,prin locatia aleasa si prin evenimentele organizate cu prilejul deschiderii sau in timpul acesteia
  aici incep intrebarile
  - daca tema expunerii este clara ,explicita si iti este familiara ..
  - daca invitatia este avanatjoasa prin a pune creatorul intr-o lumina pozitiva
  - daca ceilalti participanti sunt cunoscuti publicului
  - daca locatia ,sala ,circumstantele ,conditiile sunt cunoscute inainte ...
  - daca printarea ,marirea FOTOGRAFIILOR ( poze imi pare peiorativ si jignitor pentru un fotograf ..vezi poza - pozar!! ) ,vernisarea in sine precum si publicitatea facuta evenimentului pot face un succes sau un fiasco ..!

  acum referitor la discutia avuta si la propunerea pe care ai primit-o ...citind imi dau seama ca abordarea este superficiala si de conjunctura . de ce ? pentru ca in primul rind o invitatie nu se face in statia de metrou ?!! si in al doilea rind cine te cunoaste si iti cunoste abordarile si lucrarile ..spunea pur si simplu ....!
  - as vrea sa discutam daca ai timp pe marginea unor lucrari ,portrete .peisaje facute de tine ...
  - sa imi spui ce crezi despre o expozitie comuna cu X Y si Z avind tema pe care vreau sa o organizez si pentru care nu am buget ...!
  in rest ai dreptate !
  dar pentru ca ai amintit de Dante Alighieri l-as cita cu o gindire profunda care ii este atribuita :
  ... Priveşte doar, şi treci mai departe!

  RăspundețiȘtergere
 8. Am văzut puține expoziții de fotografii.
  Știu că se organizează pe teme.
  Cred că domnul care te-a invitat așa „tam/nisam„ ar fi trebuit să știe acest lucru și să-ți solicite niște fotografii anume..mă gândesc și eu.

  Despre „explicații„, zău că este cam aiurea chestiunea, cum adică, sub o creație- poezie, roman, sculptură, pictură etc. ar trebui să se insereze „rezumatul„ aparținând autorului?
  Un titlu, da, cred că este suficient, apoi, intervine imaginația fiecărui vizitator.

  Ochii Aurei spun poeme!

  RăspundețiȘtergere