joi, 30 iunie 2011

Și dacă...Și dacă ieri BBC-ul ar fi anunțat că Beatles-ii cântă seară de seară într-o cârciumioară la șosea din Africa ai fi venit cu mine?
Și dacă astăzi m-aș transforma în flăcări ai putea să-mi stai aproape precum fumul focului?
Și dacă mâine tu ai dispărea știi că aș oferii tot ce am pentru a te vedea chiar și o clipă, chiar și atât timp cât voi reuși să țin degetele în flacăra unei lumânări?Spune-mi,știi?

Nici un răspuns.Poate ar fi cazul să mă trezesc la realitate.


marți, 28 iunie 2011

În timp ce...


Am aflat că unii au fost trecuți în lumea drepților în timp ce noi dormeam sau mâncam sau ne iubeam.
Acum în timp ce pregătești o cană de cafea ,îmi povestești de anumite popoare din Atichitate și despre cum socoteau ei doar zilele fericite.Ba chiar îmi citezi cazul unui înțelept care în pragul morții și-a făcut un epitaf în care spunea că a străbătut cincizeci și șase de ani și a trăit patru...
În timp ce pregătesc dulceața mea preferată de cireșe amare îți spun că poate dacă ar fi luat,ar fi învățat,ar fi apreciat câte ceva și din zilele nefericite,probabil ar fi trăit mai mult...
Și toate acestea în timp ce afară cade prima zăpadă.Ninge indolent și frumos,ca într-un basm nordic,iar în câteva momente crengile înghețate ale oțetarilor vor avea bandaje albe...

luni, 27 iunie 2011

Andrei Partoș

Un articol cu muzică,despre muzica de ieri și de astăzi,un interviu luat unui om pe care personal îl admir.
 

Pentru mine Radio Vacanţa nu este cea mare, de la Mamaia, ci e Radio Vacanţa Costineşti. Care avea momentul naşterii în ’79, de o formă absolut poetică, de tip sătesc, adică era într-o gogoşerie dezafectată, în care s-au pus două magnetofoane, aparate, şi grele şi dificil de manevrat, şi greu de cărat fizic şi două sau trei, poate chiar patru difuzoare trase pe nişte stâlpi în faţa celebrei terase de la Radio Vacanţa Costineşti.

Fiind vorba de o fostă gogoşerie, cadou pentru fiecare melodie era o gogoaşă. Oamenii veneau şi îmi dădeau mie sau cui era la sediu – o gogoaşă. Aia a fost mama Radio Vacanţei Costineşti. Asta se întâmpla în ’79. Atunci am avut şi prima mea colaborare cu radioul public, pe de o parte pentru că veneau studenţii de la Ştefan Gheorghiu, eu neavând acces la aşa ceva, am făcut psihologie şi filozofie, chiar dacă aş fi vrut să fac jurnalism, nu aveam voie, că nu aveam dosarul bun.

Ei în schimb, veneau la mine la pregătire, chiar dacă nu aveam pregătire. Era foarte amuzant să constaţi că vin nişte viitori mari profesionişti din domeniu la unul care era amator, pentru că eu făceam discotecă şi radio de conjunctură. Şi aşa m-a auzit Lucian Sârbescu, m-a chemat la o emisiune, emisiunea De la 13 la 15, şi am făcut o transmisie de la Costineşti timp de două ore, după care a început colaborarea cu radioul unic la vremea aceea. Aniversarea mea de 30 de ani se leagă şi de Costineşti, ca debut, şi de radioul mare.

Cum aţi ajuns în radio de la psihologie?

Asta e pasiune. Oamenii din media provin din mult mai multe domenii decât din jurnalism. La vremea aia nu se putea face jurnalism decât cu dosar. Nu exagerez. Iniţial nici nu mi-am dorit. Când am avut şansa să intru în presa varianta ’79, după care la doi ani diferenţă am intrat şi la o rubrică scrisă în „Săptămâna“,  a fost o conjunctură. În radio cred că sunt de la ingineri, la preoţi, la medici.

Se găsesc mult mai mulţi oameni nespecializaţi, şi nu cred că e rău. Dar la jurnalism sunt foarte mulţi oameni fără pasiune, care au înţeles doar că «de acolo se iese bine». Eu nu am convingerea asta, tot aşa cum nici pentru ideea că la emisiunile muzicale ar trebui să se ducă doar cei care ştiu să cânte la vioară sau au făcut Conservatorul. Tot pasiunea şi cunoaşterea contează şi eu zic că încă nu suntem în stare să avem o presă profesionalizată.

Dar aţi avut această pasiune?

Am avut-o de când eram mic şi am cultivat-o. De la 19 ani am avut la Casa Studenţilor, la fiecare două zile, un program. Un alt program în apropiere, la Universitas. Şi aveam seară de seară program de discotecă cu public în faţă, prezentam albume, prezentam curente.

La vârsta aia nu existau surse de documentare, trebuia să citeşti, să cauţi, să mergi la Biblioteca Americană, te expuneai, pentru că nu erai bine-privit dacă mergeai la Biblioteca Americană sau Franceză. Toate astea le făceam din pasiune, uneori singur, alteori cu câte un prieten, dar la vremea aia asta era calea.

Până să ajungi să ai un atestat de liber-profesionist au mai trecut nişte ani. Oamenii care fac media numai pentru a fi la TV, radio sau în presă, nu au şansă de reuşită. Poate că mi-ar fi folosit şi mie măcar un curs de cinci zile la BBC. Nu am fost absolut nicăieri. Sunt un autodidact 100%. Nu e bine, din punctul meu de vedere.

Cum a fost prima emisiune?

Eu deja aveam o mică experienţă de reporter, am fost trimis de la Radio Bucureşti să fac reportaj. Am cărat un magnetofon de 7 kilograme. Lucram la emisiuni de tineret, precum „Student Club“, şi făceam interviuri cu tineri. Am avut ocazia să fac interviu la Hunedoara cu Mircea Lucescu, care era atunci antrenor şi jucător la Corvinul Hunedoara. Eu îl ştiam pe Lucescu din copilărie şi din familie, a fost o experienţă inedită.

Am făcut un material de care am fost tare mândru. La Costineşti era totul live. Am înţeles cât contează experienţa de discotecă. Totul era în direct. Oamenii de la România Actualităţi sau de la TVR care veneau vara la Costineşti erau obişnuiţi să citească. Îşi scriau „Bună dimineaţa, dragi ascultători“. Eu le spuneam să vorbească liber. Era o rutină pe care ei o aveau. Eu n-am putut să mă schimb. În continuare lucrez fără text. Pentru mine, trecerea din discotecă în radio a fost naturală. Nu am avut probleme. O stare de emotivitate ai şi nu te părăseşte niciodată.

Şi acum, când intru într-un studio, am nevoie de cinci minute de adaptare la atmosferă, dar atunci pentru mine era fantastic că publicul era acolo. Nu-ţi imaginezi că este acasă. Ieşi pe plajă şi-l vezi. Prin ’82-’83 aveam microfon portabil, ieşeam pe terasă şi vorbeam cu ei. Erau 10-000 – 15.000 de oameni care ne ascultau. Nu ştiu dacă mai există alt model de radio în care poţi discuta liber cu publicul, în care cereau dedicaţii sau mă întrebau de ce am pus o melodie anume sau la ce oră este un spectacol.

Partoş, în studio, împreună cu Alto Reed

Acolo se făceau dedicaţii autentice. Cu bileţel scris şi se şi plătea pentru ele. Radioul „viu“ şi experienţa mea de acolo a contat pentru public. Au fost mulţi oameni. Florin Helmis, Tatulici, Marina Almăşan, ea acolo a început. Toţi oamenii aştia au trecut pe acolo. Dar ei stăteau câte cinci zile, eu câte 110. Începeam la 28 aprilie şi plecam acasă la 1 octombrie. Vară de vară.

Cum era atmosfera la discotecile din vremea aceea?

Nu ştiu dacă pot să zic că se compară cu ce vezi acum. În prezent se confundă cluburi, sunt specializate pe genuri, unele pe house, unele pe dance, unele pe hip-hop, altele pe rock sau pe oldies. Atunci se dădea orice. Şi totul era pentru a-l face pe om să se simtă bine, dar nu era ceva de genul «i-am luat banii, acum nu mai contează», acolo puneai suflet să îi vezi pe oameni dansând, să îi pui să se aşeze când era nevoie să mai şi consume, mai ales că erau perioade când programul era de doar două ore.

Pentru programul care începea la 20.00 şi se termina la 22.00, veneau oamenii la şase şi se aşezau la coadă, ca să prindă loc la Vox Maris, unde făceam discotecă, renunţau la cartelă, nu mâncau seara, ca să prindă cele două ore de dans. Era ceva de neimaginat pentru un om de azi, când ai peste 100 de discoteci de unde să alegi. Atunci era Vox Maris, era Ring, unde încăpeau peste 3.000 de oameni, era Tineretului şi Dacia.

La Vox Maris era constant plin, de la primele zile ale sezonului. Veneau aşa-zisele Trenuri ale Tineretului, cu sindicalişti până în 35 de ani, apoi studenţii. Nu erau la Costineşti oameni în vârstă. Lumea aplauda la plecare. Eu puneam un marş din „Aida“ de Verdi, dar într-o versiune modernă, şi pe acel marş se defila şi oamenii plecau în şir indian, dar nu era nimic regizat. Oamenii veneau acolo de drag şi la mine, probabil că şi la alţii.

Eu mi-am format un public pentru că şi vorbeam, cream o atmosferă, făceam partea de „master of ceremony“, deci eram un DJ 100%. Făceam şi mixaj, şi lumini, efecte de tot felul, ceaţă. Era singurul loc în care se făcea asta. Nicuşor Năstase, care este încă acolo, aducea tot ce se putea din toate locurile. Este adevărat că eram şi lăsaţi, băgam şi momente cu artişti români, ca să rezolvăm problema cu procentele de muzică românească.

Noi nu dădeam muzică românească la dans. Însă veneau Alifantis, Andrieş, Hruşcă, Şeicaru, Victor Socaciu... La un moment dat au cântat şi Cotabiţă cu Pocorschi. Cântau în discotecă 30 de minute, o oră, era un mic recital. Astăzi e normal. Atunci era inedit.

Vi se impunea un anumit procent de muzică românească?

Desigur. La un moment dat era vorba de 70%. Dar pe hârtie. Şi era un mecanism care funcţiona în favoarea creatorilor români, pentru că listele alea pe care noi le făceam mergeau la Uniune şi probabil că oamenii primeau nişte bani. Eu difuzam foarte puţină muzică autohtonă în discotecă.

Era o lege a compensaţiilor, pentru că postul public asta dădea şi atunci ziceam că măcar vara să asculte lumea şi altceva. Şi dacă nu ne pedepsea nimeni, dădeam tot ce se putea da. Lucruri la zi. Veneau pe mii de căi. De la aviatori, stewardese, marinari, prieteni, cunoştinţe, intra muzica în România. Şi circula constant. Pentru omul care plătea bileţelul ăla, mie mi se părea normal să-i oferi tot ce se poate. Nu ce aude toată ziua.

Şi atunci venea controlul. Era un domn simpatic, care se uita mereu pe liste şi le analiza, stătea de la ora şapte până la opt, el ştia că aia e ora de sacrificiu, şi zicea: „Băi Andrei, e în regulă, dar mai daţi şi voi muzică românească, după ce plec eu“. Era înţelegător. Dar ştiu că au fost unii răi, care au sancţionat, au închis discoteci, pentru că nu se respecta lista de program. Nouă nu ni s-a întâmplat. Au mai existat unii dornici de o şpagă de la patronul discotecii, care spuneau că nu respectăm programul şi că ne sancţionează. Şi atunci primea darul şi pleca acasă liniştit.

Andrei Partoş l-a intervievat şi pe Joe Cocker


Dar muzica românească nu era nici pe departe ce este azi. În fiecare perioadă era altă muzică. Se asculta ABBA, Boney M, apoi Bad Boys Blue, Modern Talking, pe lângă ele mai erau lucruri mai sofisticate, Genesis, Scorpions, făceam un top nostalgic care conţinea rock „greu“, Led Zeppelin, Black Sabbath şi astea se şi dansau în discotecă. Eu am cultivat ideea de a nu departaja popul de rock. Puteai să dansezi pe un „Stairway to Heaven“, chiar dacă e lung, puteai să te îndrăgosteşti, să te desparţi, să te împaci, să te însori, pentru că aveai tot timpul.

Fiecare perioadă avea piese-cheie şi peste ele se înscriau reperele fixe. Nu puteai să nu ai un Beatles, Rolling Stones, Bob Dylan, nu puteai să treci pe lângă Baez. Astăzi te duci, auzi un beat, o piesă care începe la nouă şi se termină la cinci dimineaţa. Dacă te întreb ce ai ascultat, o să spui că nu ştii. Atunci oamenii plecau ştiind piesele. Dacă nu uiţi ce a fost bun, atunci o să păstrezi şi publicul din trecut şi o să îl câştigi şi pe cel din prezent.

E o greşeală că acum se foloseşte termenul de target. Am oameni de la 16-17 ani la 80 de ani care mă sună la patru dimineaţa să îmi spună că le-a plăcut ce au auzit. Aşa cum o invit pe Angela Similea şi stă patru ore, aşa stă şi trupa Byron, tot patru ore.

Când aţi avut ultima emisiune la Costineşti?

2002 a fost ultimul an în care am fost la Radio Vacanţa Costineşti. În vara în care am început, 1979, am fost prima oară interzis, din cauza unor tovarăşi cu reclamaţii. Pretextul era că am lăsat un cetăţean străin să vorbească la microfon. Era vorba despre ghidul unui grup de turişti germani care voia să îi anunţe pe străini că a doua zi se pleacă la o anumită oră. Din 1982 şi până în 1990 am fost non-stop.

Apoi am fost din nou interzis, de conducerea staţiunii. Erau nemulţumiţi pentru că aş fi cerut o sumă „nefiresc de mare“ pentru Radio Vacanţa. Am mai revenit în ’95, ’96 şi în ’98, încă o dată, la rugămintea lui Nicuşor Năstase. 2001 şi 2002 au fost ultimele mele veri cu Radio Vacanţa. Acum, la Radio România Actualităţi, nu am lipsit în nicio noapte de vineri de la „Psihologul muzical“. Am 360 de emisiuni fără absenţă.

Ce public aveţi la „Psihologul muzical“?

Toată lumea spune că programele de noapte sunt emisiuni de sacrificiu. Am convingerea că noaptea este cea mai bună zonă de făcut emisiuni de genul acesta. Ziua, probabil că nu aş reuşi să acaparez atâta lume, pentru că omul circulă, e în maşină sau la serviciu. Nu mă ascultă pensionarii, cum crede lumea. Ei sunt doar una dintre categorii. O alta, la care eu ţin enorm, sunt oamenii şoselelor, TIR-iştii, care trăiesc cu Radio România Actualităţi. Se duc la Budapesta, la Viena şi ascultă postul. Şi îmi dau semnale. «Domnule, muţumim pentru piesa aia cu şoferul. Sau cu drumul».

Tot ce e legat de şosele le place. Mai e o altă categorie, la care iar nu se gândeşte nimeni, nevăzătorii. Ei sunt practic legaţi de radio. Ei dialoghează, trimit mesaje pe net. Mi se pare fabulos. Eu la fiecare 50 de ediţii chem ascultătorii în studio, prin sondaj. La un moment dat am avut, fără să ştiu, doi nevăzători. A fost emoţionant cât suflet puneau în fenomenul radio. Şi unul şi celălalt aveau voci excepţionale. Şi au sunat că să intre în diect, zeci de nevăzători. De oamenii ăştia nu se ocupă alţii. Şi mi se pare foarte important să ţii cont de toţi.

Povestiţi-ne despre interviurile pe care le-aţi luat artiştilor internaţionali...

Prima oară când am ieşit din ţară după Revoluţie am fost, alături de Holograf, la un festival muzical unde am vorbit prima oară cu Patricia Kaas. L-am cunoscut şi pe Patrick Bruel. Cu Joan Baez am avut un interviu telefonic, după care două zile am stat împreună aproape tot timpul, La Motoare, la cântare. Am fost atunci şi cu Vali Sterian, Dumnezeu să-l ierte, şi am stat toţi trei până la cinci dimineaţa. Cu Joe Cocker, la Munchen, m-a introdus Marcel Avram. Am vorbit în cabina lui aproape o oră, nici nu ne-am dat seama.

Cu Rod Stewart, pe Wembley, am stat tot în cabina lui. Am fost pregătit cu zeci de întrebări acolo. Băiatul care ţinea camera s-a blocat, era şi mai emoţionat ca mine, şi abia pe la jumătatea interviului mi-am dat seamă că nu a aprins becul. Nu filma! Aşa că am conversat cu omul până când ne-a dat afară din cabină. Despre fotbal, despre femei, despre iubiri... Pe Chris de Burgh l-am cunoscut la Koln. A fost extrem de amabil, a fost o discuţie extraordinar de prietenoasă. Patricia Kaas nu m-a lăsat să fac interviu, dar am stat de vorbă de la Braşov – când a fost la Cerbul de Aur – până la Aeroportul Otopeni. Am scris un articol din memorie, pentru că nu mi-a dat voie să notez nimic.

Articol preluat de la adevărul.ro... What's a woman...

Asculta mai multe audio instrumentala

sâmbătă, 25 iunie 2011

O zi de sâmbătă


M-am trezit brusc fără să-mi amintesc vreo scenă din tot visul.
Afară e cald și voie bună.Adie vântul,iar rochia mea cu motiv floral îl ține de mână și se mișcă în sintonie cu el.
În piață tarabele sunt pline de legume,de fructe,de arome.Am cumpărat brânzeturi de la o tanti care povestește de fiecare dată cu câtă dragoste pregătește toate cele la ea în ogradă.Poate tocmai de aceea sunt atât de delicioase.
M-am întors la apartament cu tramvaiul.Îmi place mult să mă plimb cu tramvaiul.Posibil să fie și din cauză că unde trăiesc eu nu sunt tramvaie.Străduțele înguste permit trecerea a maxim patru persoane și un tramvai ar fi în plus.
Din merele roșii cumpărate a ieșit o plăcintă gustoasă din care am mâncat o bucățică înainte să ajung aici,la grădina zoologică.Un elefant își caută mama,iar girafele de lângă parcă dansează un vals cu gâtul în momentul în care se mișcă.Este și un lac de lebede iar eu mă bucur ca un copil.Și când te gândești că unii se plictisesc de copilărie, se grăbesc să crească,iar apoi tânjiesc să fie din nou copii, mai apoi alții își pierd sănătatea pentru a face bani ca pe urmă să își piardă banii pentru a-și recăpăta sănătatea.Deseori ne gândim cu timp la viitor și uităm prezentul,iar astfel parcă nu trăim nici prezentul nici viitorul,parcă trăim ca și cum nu am muri niciodată și murim ca și cum nu am fi trăit.

Dean Martin-Volare

Asculta mai multe audio diverse

vineri, 24 iunie 2011

Probabil și mai ceva


Cred că a trecut mult timp decând nu am mai ieșit cu o pânză la pictat.Așa de mult încât astăzi mi s-a făcut dor și uite-mă aici în fața unui peisaj nemaipomenit,plin de verde,de ordine pe când în spatele meu, la câțiva pași, e orașul.
Este foarte cald, soarele îmi bate în ochi, mă întorc o clipă și văd o doamnă.E la un geam.Are niște urme de tempera sub unghii.Probabil e pictoriță.
Probabil cândva ți-a făcut și ție un portret.
Probabil ești tu în tabloul pe care-l văd din depărtare înăuntrul camerei.
Probabil mâna ei se îndrepta des spre chipul tău și lejer îți atingea tâmpla.
Probabil îi plăcea să-ți atingă sufletul de copil închis într-un trup peste care timpul a continuat să sufle.
Dar mai apoi , probabil, ai plecat fără să rostești un cuvânt,ai lăsat doar câteva scrise pe o bucată de hârtie.
Ai plecat și ai luat cu tine muza ei,muză pe care o caută zilnic cu speranța că măcar parte din ea va regăsii.
Ai plecat, iar în filmul din urma ta a rămas doar o cameră cu podea de lemn și-o umbră de femeie.
Au trecut ani,mulți ani de atunci,poate prea mulți,iar astăzi la distanță de atâta timp văd acea umbră de femeie că stă la o  fereastră.
Oare ce privește?
Poate,strada sau oamenii ce merg pe ea.Sau poate viitorul care i-a mai rămas.Sau dimpotrivă,amintirile...

Ei bine,se face aproape seară și probabil ar fi bine să termin pânza...Marilyn Monroe - I Wanna Be Loved By You

Asculta mai multe audio jazz

miercuri, 22 iunie 2011

Puțină magie


Încă nu reușesc să văd ce mâncăruri pune mama pe masă,dar știu că sunt delicioase deoarece mirosul deja m-a îmbătat.De aceea când merg,dansez și rochița mea cea noua valsează împreună cu mine.
Tot astăzi m-am întâlnit cu un vrăjitor.Avea și baghetă magică.Mi-a spus că atunci când voi mai crește mi-o va face cadou,iar eu sunt bucuroasă fiindcă atunci voi putea să mă lupt cu toate problemele lumii.

Acum am mai crescut și mi-am dat seama că totdeauna începem cu ceea ce este mai simplu: să ne luptam cu marile probleme ale universului.Ne trebuie timp însă pentru a afla că privirea unui copil poate fi mai dramatică decât priveliştea unui cer înstelat.


marți, 21 iunie 2011

Friends will be friends


Am ieșit să-mi dezmorțesc corpul după un drum lung.
În plimbarea mea am întâlnit niște vechi amice de cafea și cu care mai pierdeam vremea la o țigară.Nu le-am mai văzut de mult timp.Tot de atunci nici nu am mai fumat.
Să merg la ele? Și dacă nu mă  mai recunosc?Și dacă mă întreabă ce regret din tinerețea mea?Cum să răspund că nu știu prea bine ce regret?Mulți spun că dacă ar lua viața de la capăt ar trăi-o la fel...
Totuși acum sunt ocupate la un pahar de vorbă și e mai bine să-mi continui plimbarea...sâmbătă, 4 iunie 2011

Aviz

Blogul își încheie activitatea...


   ...pentru o perioadă.
Iar acum haideți să ascultăm o melodie împreună:

The Beatles - All Together Now

Asculta mai multe audio diverse

joi, 2 iunie 2011

O scurtă pauzăDa,aici este soare,este cald,nisipul aproape fierbinte sub tălpile oamenilor care se plimbă.De la balconul camerei pe care mai înainte o aveam, puteam vedea un domn care căuta în fiecare dimineață la răsărit o zeiță fără privire, cu gesturi moi, blânde și precaute, cu o voce puțin răgușită.
Nu am apucat însă să aflu dacă a găsit-o deoarece m-am mutat din acea cameră.Vecinii erau cam gălăgioși,probabil în prag de divorț.Chiar mă gândeam de ce nu știu femeia şi bărbatul să se despartă la vreme? De ce aşteaptă să dispară tot ce i-a apropiat şi legat, până ajung să le fie silă de ei? În loc să transforme despărţirea însăşi în ceva deosebit, de care să îşi aducă aminte cu duioşie mai tărziu, târăsc un rest de dragoste ca un sac,greu,petecit pe toate părțile...


Da,aici e încă devreme.Pe stradă sunt doar câteva tarabe cu lanțuri și lucrușoare sclipitoare de la care, atunci când responsabilul cu taraba e întors să întrebe pe ceilalți cum le merge afacerea,coțofana,iubitoare de lucrușoare sclipitoare mai ciordește câteva lanțuri,o pereche de cercei și un inel. 
Pe cana de cafea scrie mare Don Juan, iar dedesubt este o caricatură amuzantă,un om pe motocicletă,cu părul în vânt.Pe Don Juan nu mi-l pot închipui casnic, ieşind duminica la plimbare cu consoarta şi spălând împreună cu ea vase.Am impresia că este prea superficial pentru a pricepe că fericirea îmbracă, de multe ori, forme prozaice. Sau este prea slab pentru a-şi asuma riscul de a se însura. 
Destinul lui e să plece, totdeauna, grăbit, cu mâinile în buzunar, fredonând o melodie la modă. Sau fiindcă vremurile s-au schimbat de când hoinărea el prin Sevilia, să se urce pe motocicletă şi să apese pe accelerator, cu gândul la următoarea aventură...