duminică, 17 aprilie 2011

Un castel...Roccabianca este unul din multele castele din provincia Parma.A aparținut unui nobil foarte bogat din secolul XV,numit Pier Maria Rossi.Ei bine acest Pier Rossi a fost silit să se însoare cu o tânără de familie bună cum erau obiceiurile timpului.
El însă era îndrăgostit de o altă domniță care la rândul ei era căsătorită cu un nobil.Deoarece era atât de bogat și-a permis să construiască un castel pentru amanta lui,un castel pe care l-a dedicat în întregime ei numindu-l chiar Bianca.

Bianca și-a abandonat soțul și a fugit să trăiască în acel castel cu alesul inimii.Pier Rossi îi promisese că într-o zi o va lua de soție și atunci va deveni Bianca Rossi,dar trebuia să aștepte,să aibe răbdare deoarece divorțul nu era permis și nici poligamia,doar decesul partenerei îi putea oferii libertatea.Pier Rossi a construit o cameră specială pentru a sa iubită și a dat ordin să picteze pe zidurile camerei o povestioară foarte în vogă în acea perioadă.

În povestioară era vorba despre un mare nobil care nu avea soție și oamenii lui insistau să se însoare.El nu dorea o femeie nobilă care să-i mănânce zilele și averea așa că a mers în sat și căutat o fată simplă.A găsit-o și în fața tuturor a dezbrăcat-o de toate hainele,iar apoi i-a așezat la picioare noile haine de marcheză.Grizelda le-a îmbrăcat și apoi a urmat nunta.Pentru că el vroia să verifice dacă iubirea ei pentru el era sinceră și cât putea suporta, a supus-o la numeroase probe.Când s-a născut primul lor copil,o fetiță, a ordonat ca ea să fie ucisă.La auzirea acestei vești,Grizelda a suferit mult însă s-a supus soțului.La nașterea celui de-al doilea copil,un băiat, nobilul a ordonat același lucru și chiar și de data aceasta Grizelda a îndurat cruzimea bărbatului ei.Defapt nobilul trimisese cei doi copii într-o altă regiune unde au fost instruiți cum se cuvine.
Într-o zi el a supus-o la o altă proba zicându-i că s-a săturat de ea și că nu mai rezistă să trăiască cu o femeie simplă,incultă.A repudiat-o și i-a spus că trebuie să se întoarcă în sat cu zestrea pe care a adus-o.

Dar ea nu avea zestre...Ajunsese goală pe mâinile lui.L-a implorat ca la întoarcere să poată lua cu ea o cămasă în schimbul virginității pe care i-a oferit-o în trecut.
Dupa o lună ca ultimă probă el s-a dus din nou în sat să o caute și să îi ceară să organizeze noua lui nuntă.Grizelda când a văzut domnița în vârstă de 12 ani cu care nobilul urma să se însoare, i-a spus bărbatului că va organiza nunta doar dacă îi promite că nu o va trata la fel cum a făcut cu ea,deoarece e tânără,fină și nu ar știi cum să îndure greutățile pe care ea le-a îndurat.Bărbatul a rămas uimit de câte a putut suporta Grizelda și în cele din urmă s-a convins de iubirea ei.Atunci i-a mărturisit Grizeldei că defapt domnița aceea de doisprezece ani era fiica ei ,iar apoi i-a prezentat și băiatul pe care ea îl credea ucis.Și astfel Grizelda și-a reluat viața de marcheză alături de bărbatul iubit și de copii.

Revenind la Pier Rossi,el a dorit cu această povestire să sugereze Biancăi să aibă răbdare,să îl aștepte până când vor putea devenii soț și soție.Acest lucru însă nu s-a întâmplat pentru că ea s-a prăpădit...

 


Încăperea aceea nu am putut-o fotografia din două motive.Primul pentru că așa cum des se întâmplă fotografiile nu erau permise înăuntru.Al doilea deoarece eram mult prea prinsă de povestea și nuanțele prezente în acea încăpere...
NAT KING COLE - L.O.V.E

Asculta mai multe audio diverse

6 comentarii:

 1. Minunat!!! O poveste ... pentru copilul din sufletul meu, atât de încercat, de zbuciumat... Ce plăcut ai povestit! Ce plină de ... înţelepciune este istorisirea, fie că te numeşti Bianca, sau Grizelda, sau Pier...
  Fotografiile sunt minunate! Prima din seria de trei este o tapiţerie? Are dreptate Cătălin: trebuie să te întorci pentru încă o vizită la castel - camera!
  Mulţumesc, Vera, pentru acest moment de blândă, dulce încântare!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ador castelele și poveștile lor!
  Și-am ascultat tristele , dar optimistele, totuși, povești!
  O seară bună, Vera!

  RăspundețiȘtergere
 3. Ce castel! Wow! si ce povesti! Wow-wow! Ce mod crud de a verifica iubirea sotiei! Wow-wow-wow!

  RăspundețiȘtergere
 4. eu sunt un clocot de nemultumire
  cum sa se poarte cineva asa, cu o femeie ?
  eu il locul grizeldei ii faceam de petrecanie ticalosului...:))
  superb castel...si pozele sunt minunate

  RăspundețiȘtergere